Rosa Rosor

En rookie's trädgårdsbestyr på 300 m2

Om Dahlia

Dahlian har en fantastisk blomning och finns i nästan oändligt många färger. Blommorna är ibland tvåfärgade, milt pastellfärgade eller dramatiskt färgstarka och flerfärgade. En riktig favorit i rabatten!

Säsong
Sommardahlior blommar från utplantering till frost, andra dahlior från juli till frost.

Växtplats
I sol eller lätt skugga. Jorden bör vara kraftig, näringsrik och väldränerad.

Skötsel
Att odla dahlior är inte svårt, de har inga stora krav. Man ska dock tänka på att plantera dem grunt, knölarna ska bara precis täckas av jord.  Höga sorter kräver stöd. Det är allt som krävs. Dahliaknölar kan bli mycket gamla – och de blir fler för varje år. Jorden ska helst inte torka ut. Gödselvattna då och då över sommaren. Krukodlade dahlior vattnas med svag dos flytande, gärna fosforrik och kvävefattig näring i vattnet under hela säsongen.

Vinterförvara knölarna
Klipp bort alla grenar och gräv mycket försiktigt upp knölarna, hantera dem med lätt hand – de är ömtåliga, huden går lätt sönder. Även sommardahliorna kan bilda knöl, så känn efter! 
Sätt etikett med färg och höjd på varje sort. Skaka av den mesta jorden, lägg knölarna i lådor med torv i botten och täck dem lätt med torr torv. Låt dem ligga torrt, mörkt och svalt men frostfritt över vintern. Om du odlat i kruka, kan du lyfta in hela krukan och låta den torka och sedan stå torr.

Tag fram knölarna på våren
Till våren tar du fram knölarna och planterar dem i t ex torv i krukor eller lådor. Du kan dela dem och föröka plantorna på så sätt. Se bara till att varje knöldel får med en bit av toppen. Ställ dem ljust och i 10-15o att förgro. När skotten är ca 15 cm kan du toppa dem för att plantan ska bli väl förgrenad och buskig. Topparna blir fina sticklingar. Tag den torra klumpen ur krukan, skaka av en del jord och plantera om i ny, näringsrik. När all risk för frost är över, planterar du ut knölarna. De ska stå grunt, bara täckta av någon cm jord. Redan nu kan du placera ut stöd till de höga sorterna – det är betydligt enklare än att göra det, när plantan blivit stor.

Värt att veta
Frön till dahlia sår du tidigt på våren i krukor, som du ställer varmt att gro inomhus för senare avhärdning och utplantering.

Knölar till dahlia planterar du tidigt på våren, driver dem inne ungefär som sättpotatis. Sommardahlia köper du som plantor i kruka lite senare. Sommardahlia har förädlats mycket, finns i fantastiska färger och med vackert bladverk. Många nya sortgrupper finns som t ex serien Gallery med fyllda blommor i starka färger och med namn efter färgstarka målare m fl. Serien Dark Angels har dekorativt purpurfärgade, mörka blad. Serien Goldahlia har starka färger, ofta med vitt inslag och med lustigt fylld mitt. Happy Singel har enkla blommor med mörk, kontrasterande mitt. De är alla lågväxta, kan planteras inte bara i rabatt utan även i stora krukor och lådor – de är mycket varierande, mycket odlingsvärda.

Kuriosa
Dahlia har också sin egen historia. På 1570-talet upptäckte och beskrev den spanske läkaren Hernandez växten i Mexiko, där indianerna använda knölarna till föda. Inte förrän 1789 sändes frön till den spanske professorn José Cavanilles i Madrid från chefen för botaniska trädgården i Mexico, Vincentes Cervantes. Den svenske botanisten och Linné-lärljungen Andreas Dahl fick ge namn åt växten. Omkring år 1800 odlades dahlia i både England, Frankrike och Tyskland och hos oss blommade den första plantan hos trädgårdsmästare Körner i Skåne år 1810- då som enkel och som ettårig sommarplanta.  På 1820-talet fick vi flera sorter med dubbla blommor.

Som med alla växter har dahlians popularitet gått i vågor och är nu på väg uppåt igen. Inte konstigt alls, när man ser alla dessa otroligt vackra blommor, som dessutom odlas i låga sorter, som ökar användningen. Med små, enkla eller golfbollstora blommor på småväxta plantor till tallrikstora blommor i dramatiska färger på halvannan meter höga ”buskar”, småblommiga, lite blyga sorter och storblommiga divor, som vill väcka uppmärksamhet.

Fakta
Namn: Dahlia, Dahlia x pinnata
Ursprung: Mexico
Blomman: Kan vara allt från pytteliten till tallrikstor. Enkel eller fylld och formad så som namnet anger. Se ovan. Variationerna är mycket stora.
Bladen: Bladen är friskt gröna, har markerade nerver och tandade kanter. En del nyare sorter har mörkt, mycket dekorativt rödskimrande, nästan svarttonat bladverk.
Färger: En-, två- och flerfärgade blommor i alla färger utom blått, från rent vitt till nästan svart.

 

Vill du veta ännu mer Dahlian? Gå in på: http://svenskdahlia.se/
Fakta om Dahlian från Blomsterlandet
Bild: flickr.com

Dahlior och fröer

Eftersom våren är en månad sen har jag inte kunnat börja plantera några fröer till grönsaker, sallader etc. Det har  inte heller gått att flytta plantor och blommor pga tjälen. Vi får väl se hur det går idag. Planeringen för min min nya grönsaksodling är klar så nu är det bara att sätta igång och gräva!
 
Fröer och lökar/knölar brukar ju ta slut rätt fort när det blir varmare så igår åkte jag in till Blomsterhaga för att handla lite. Det blev tre olika sorters Dahlior i olika färger och höjd. Vi får väl se om jag lyckas få dem att blomma rikligt under hela sommaren. Två av dem ska planteras i stora krukor och en ska ut i rabatterna. Vill du läsa mer om Dahlior skötsel osv; se fliken "Tips & Råd".
 
De grönsaker och sallader jag ska odla är: morot, salladslök, sockerärtor, rödbeta, romansallad, bladbatavia (en slags plocksallad med rödaktiga blad) samt vildsenap (ruccola). Ruccolan är väldigt tacksam att odla - den växer så det knakar och man kan så nya frön under hela säsongen. Moroten jag valde är en tidig sort som kan skördas redan från juli månad. Jag ska köpa två stycken drivbänkar för att skynda på skörden.
 
Mannen åkte in till Göteborg för att titta på en loungegrupp till altanen på framsidan. Det blev en riktigt snygg grupp från Brafab som de hade erbjudande på. Vi är ju fem personer i familjen så vi behöver en stor grupp med gott om sittplatser. Idag ska trädäcket skuras med altantvätt och högtryckstvätt. Om det blir tillräckligt varmt kanske vi oljar in det.
 
 
 Bilder: Nelsongarden.se & Bra Sommarmöbler

Bäääää!!!

I onsdags var jag och hälsade på hos en kollega som fått en massa lammungar. Alltså det är hans tackor som fått ungar såklart ;) De var i alla fall otroligt söta - man vill helst inte tänka på att de faktiskt ska ätas upp så småningom... Jag fick till och med hålla en och passade på att gosa ordentligt. Solen sken så vi fikade ute och hade det hur bra som helst.
  
 
 

Art Garden Spa

I måndags åke jag och maken till Art Garden Spa eller Arken som det också kallas. Redan i entrén till hotellet får man en härlig känsla. Flera bekväma sittgrupper och fåtöljer står vid en öppen spis och tonerna går i brunt/beige och det ser väldigt inbjudande ut. Vi började med en SPA-lunch som verkligen var över förväntan. Det bjöds på rökt lax, sillar, fräscha sallader, bröd, ost samt två stycken varmrätter. Det var vällagat, fräscht och väldigt gott.
Efter lunchen gick vi in på SPA-avdelningen och precis som på Asia SPA (vår absoluta favorit) börjar man med att tvaga sig sittande på en liten pall. Ute i SPAet fanns väldigt mycket olika saker att göra. Vi började med att göra ett fotbad i små kar. I hela avdelningen på andra våningen ser man ut över havet! Därefter provade vi olika bastu-bad - min favorit blev den med lavendel där man sitter eller ligger på varma stenbänkar. Det fanns bastu med kanel, citron och is. Efter bastun gick jag ner i karet med iskallt vatten. På andra våningen finns en varm källa samt även ett jättefint orangeri. Vi badade även i den varma källan utomhus och det var underbart. Vattnet ångade samtidigt som man kände den kalla vinden i ansiktet! Vi provade vattensängarna med varma stenar. Jag blev så avslappnad att jag somnade... Det finns flera inbjudande platser för vila och avkoppling - både ute och inne. Vi är helt klart mer nöjda så nästa gång blir det nog en övernattning!