Rosa Rosor

En rookie's trädgårdsbestyr på 300 m2

Skimmia japonica 'Rubella'

Mina skimmia har börjat blomma! När jag tog en tur i trädgården - som är rätt deprimerande just nu pga av grundarbetet till växthuset - fick jag syn på dem. De har prytt entrén under vintern och stått i varsin kruka. När jag planterade nya vårblommor fick de flytta till den stora perennrabatten. Och nu blommor de alltså! När man går riktigt nära ser man att det är pyttesmå bedårande vita blommor. Jag skulle ha använt mitt fasta objektiv för att göra dem rättvisa. Fina, eller hur?
 
I mina odlingsbänkar har vitlöken som vi sådde i höstas börjat bli stor. Den röda ruccolan 'Moutarde Rouge Metis' jag köpte i år har tittat fram några milllimeter. Annars är det stiltje bland grönsakerna pga kylan.
 
Önskar er som tittat in en riktigt fin valborg!
 
 

Fermob utemöbler

Medan grundarbetet till växhuset sakta framskrider planerar och drömmer jag om hur jag skulle vilja inreda växthuset. Jag hoppas och tror att jag kan få plats med en liten nätt cafémöbel i växthuset. Överst på önskelistan står en smidesbänk att ha utanför växthuset samt två stolar och litet bord från franska Fermob. De har så underbara möbler och det bästa är att de finns i många läckra färger - så att man kan blanda som man vill. Dessutom verkar de vara av hög kvalitet med UV-tålig pulverlack. Fermobs möbler kan man se på många caféer och restauranger i Frankrike. Dock är Fermobs möbler rätt dyra - men jag antar att man får betala för kvalitén.
 
Vad sägs om de här godbitarna? Ser framför mig hur jag sitter där och njuter av en kopp kaffe i den ljumma sommarvinden!!
 
Fermob 1900
 

Alla bilder från: http://www.fermob.com/en/Browse-our-furniture/Flagship-collections/1900

Växthuset - grundarbetet fortsätter...

Nu har vi kommit en liten bit till på vägen med grundarbetet för växthuset. Min stackars make var helt slutkörd igår efter allt bärande, grusskottande och mätande. Och jag kan ju inte hjälpa till så mycket pga mina ryggproblem. Men jag ser fram emot allt det roliga med att inreda och pynta växthuset och framförallt att få odla en massa godsaker!

Igår monterade vi ihop sockeln till växthuset för att kunna mäta ut och placera gjutrören på rätt ställe. Och banne mig - det verkar som allt stämde på pricken! Vi hade även hämtat murstenar som ska ligga mot kanten av rabatten. Det kommer att bli supersnyggt! Först hade vi tänkt använda lecablock men de ser ju inte så roliga ut. Murstenen är dyrare men jag tror vi blir mer nöjda i längden. Vi har valt murstenar samt marksten från Benders som heter Labyrint Antik i färgen ljusgrå.

Jag funderar på att göra egna självvattnande kärl till tomater, gurka och squash. Har du några bra tips på hur man kan göra egna snygga och prisvärda kärl? Skriv gärna en rad så blir jag glad :)
 
 
 
 
 
 

Växthus Juliana Compact 6,6 kvm

Hurra - nu har vi beställt ett växthus! Jag har suktat efter ett växthus i många många år så det känns riktigt kul att det ska bli verklighet nu. Efter en tur till Willab Garden i Munkedal föll valet på ett Juliana Compact 6,6 kvm. Egentligen hade jag velat ha ett större men det hade inte funkat på vår pyttelilla tomt. Vi beställde växthuset på ByggHemma.se eftersom de hade bra rabatt just nu. Allt levererades fram till dörren. Men innan det är dags att montera upp själva växthuset ska ju ett grundligt underlag göras. Det är min kära make som sliter med detta just nu. Vår tomt lutar rejält precis där växthuset ska stå och där har han fått gräva ut ganska mycket. Idag var vi iväg till Alingsås för att hämta ett lass med väggrus 0-18. Nu ligger geoduken och en del av gruset på plats och snart ska maken mäta och gräva ner rören för gjutning av fundamentet. Vi kommer att åka fler vändor för att hämta grus, flis och senare för att hämta marktegel och mursten. Vem har sagt att man behöver gå på gym för att träna?!
 
Så här ser växthuset ut, bild från Juliana.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Äppleträdet som ni ser här ovan stod där växthuset ska vara och det fick vi flytta på till andra delen av rabatten - hoppas det klarar sig!
 
 
Fortsättning följer...